SUOMI
 | 
ENGLISH

1. kesäkuuta 2018
Tervetuloa Helsinkiin ja Kruunaan!

Helsinki kylpee auringossa ja toivottaa vieraille iloisesti tervetuloa. Viereinen Per-Olof Nyströmin suunnittelema painokangas on vuodelta 1951. Kuosissa on esitelty Helsingin matkailuvetonaulat, jotka toimivat yhä magneetin tavoin.


Suomen lasimuseossa Riihimäellä on tarjolla kaksi mielenkiintoista näyttelyä: Kerttu Nurminen, luontomatkalla lasin ihmemaassa 18.5. - 19.8.2018  ja Helena Tynell, rakkaudesta lasiin - ja valoon 18.5.2018 - 28.10.2018.


Kruunassa on nyt myynnissä Kyllikki Salmenhaara -kokoelma, joka löytyy lisäksi kuvattuna tästä.


Kyllikki Salmenhaaran (1915-1981) työt ovat keramiikkataiteen aatelia. Hänen ainutlaatuinen työpanoksensa keramiikkataiteilijana, -tutkijana ja -opettajana on lahja hänen lukuisille oppilailleen, seuraajilleen ja keräilijöille.

Aivan uransa alkutaipaleella olevasta Kyllikki Salmenhaarasta kirjoitti Oili Mäki teoksessaan Taide ja työ vuonna 1954 (WSOY) seuraavasti:

 

Kyllikki Salmenhaaran tuotantoa leimaa syvä, niukkaeleinen kauneus. Hän välttää pinnallisia tehokeinoja, ei maalaa esineitään, eikä tavoittele muotoja, joihin savi ei antaudu luonnostaan muovauspöydällä. Hän pyrkii esineissään klassilliseen muodon yksinkertaisuuten. Aineksena on yksinomaan kivimassa, joka koloristisesti lasitetaan erikoisilla oksiidipitoisilla aineilla. Värit ovat kuin massasta esiin puhjenneita. Hän valmistaa kaikki työnsä omin käsin alusta loppuun. Erikoisesti hän on tutkinut eri massasekoitusten kemiallisia ominaisuuksia ja on nyt siirtynyt työskentelemään lasitusten uudistamiseksi. Ei ole varsin tavallista, että lahjakas taiteilija on samalla erinomainen taitaja. Hänen yhteydessään voi puhua keraamikosta parhaassa mielessä.

 

Koska hän itse muotoaa kaikki työnsä, ne ovat taide-esineinä sitä korkeampia laadultaan. Kyllikki Salmenhaara on poikkeuksellisen innostunut työhönsä. Viime aikoina hän on lasituksen alalla saavuttanut tuloksia, joita alan parhaat asiantuntijat pitävät suoranaisena ihmeenä. Värien teho ja voima sekä muodon puhtaus sisältää taiteellista ilmaisua enemmän kuin yleensä odotetaan keramiikkaesineeltä.


Kruunassa on kattavasti teoksia koko Salmenhaaran pitkältä uralta. Tervetuloa tutustumaan!


Pasi Pusa

040 5509001

Kruuna Finnish living
Maurinkatu 8-12
00170 Helsinki


Per-Olof Nyström: Helsinki-Helsingfors, Printex Oy, 1951
Kerttu Nurminen: Hilla, Nuutajärvi, 1976
Kyllikki Salmenhaara -kokoelma on myynnissä Kruunassa. 
Kyllikki Salmenhaara maljakko on suomalaista punasavea.