SUOMI
 | 
ENGLISH

16. tammikuuta 2022

Arkistokuvia kadonneista tiloista


Arkistokuvia selatessani ja tietoa etsiessäni on eteeni tullut mieleenpainuvia kuvia. Esittelen  muutaman kuvan finna.fi -sivujen uumenista. Ne johdattavat ajatusmatkalle menneeseen maailmaan. Kuvista välittyy kyllä tärkein viesti - oli sitten sota tai rauhan aika. Tiloissa on toteutettu onnistuneesti niiden vaatimukset. Mikäli pääsisimme niihin nyt tutustumaan, niin taatusti viihtyisimme.


Pankkisalit ovat olleet aiemmin erityisen arvokkaan vaikutelman tiloja. Pankkireissu on ollut elämyksenä eri luokkaa kuin nykyinen asiointi verkkopankissa. Asioilla on puolensa, mutta tämä viereisen kuvan tila palvelee taatusti aivan uusin konseptein nykyään. Nyt on meneillään monien yritysten tilamuokkauksen buumi ja lisäksi hyvätkin liikepaikat jaetaan uudelleen. Käyttötarkoituksen muutos saattaa olla järkevää, mutta rakennetaanko nykyään vain kertakäyttöistä ja lyhytaikaista? Arvostetaanko asiakkaan kokemusta vai kopioidaanko illuusiota "kansainvälisyydestä" ja päivitetäänkö samoin kuin pommit tekivät aikoinaan? Nykyiset sisustustrendit tulevat usein rihkamakulttuurista ja palvelevat Aasian halpatuotantoa. 


Kuopion kaupunginhotellin lounastilan sisustusarkkitehti on pärjännyt kotimaisen tuotannon turvin erityisen ansiokkaasti. Sisustus on herkullinen ja toteutettu 70 vuotta sitten. Suomalaista modernismia väitetään pelkistetyksi, mutta tämä osoittaa sen olleen usein kaikkea muuta. Tila on rennon asiallinen ja tietysti rohkea askeetikoille. Siihen voi kuvitella ihmiset viihtymään.


Arkistokuvissa takkatilat tekivät erityisen voimakkaan vaikutuksen. Petsamon Kolttakönkään matkailuhotellin tunnelmallinen seurustelunurkka painui mieleen voimakkaimmin. Kalustus on ollut lähituotantoa palleineen ja safarituoleineen. Tämän takan loimu jäi lyhytaikaiseksi. Kohtalostaan huolimatta se on tallennettu kuvina suomalaiseen matkailuhistoriaan ja toimi aikoinaan monille muille Lapin matkailumajojen sisustuksille suunnannäyttäjänä.


Valokuvaaja Sven Raita (1914-1984) on lahjoittanut tuotantonsa Satakunnan museolle. Tähän kuvaotokseen valikoitui häneltä kaksi valokuvaa Porista. Kansankulman ravintolasali on ajalle hyvin tyypillinen. Paavo Tynellin (1890-1973) Idmanille suunnittelemat omaperäiset valaisimet tekevät tilasta ainutlaatuisen. Valaisimet ovat muuten erittäin hyviä esimerkkejä Paavo Tynellin kulmikkaammasta tuotannosta.


Jotenkin on tuttu tuo viimeinen kuva, mutta ei kuitenkaan. Mitä sadan vuoden aikana on tapahtunut? Olisiko rakentamisessa joskus syytä harkita myös entisöintiä? Erottaja nimittäin näytti fantastiselta vuonna 1927!


Terveisin,

Pasi Pusa

040 5509001


Kruuna Finnish living

Maurinkatu 8-12

00170 Helsinki

info@kruuna.fi

pasi.pusa@gmail.com








Vakon ravintola Äänislinnassa 1942.

Valokuvaaja J.M. Vuorela / SA-kuva

Suomalaisen Säästöpankin talon pankkisali Porissa 1955.

Valokuvaaja Sven Raita / Satakunnan museo

Kaupunginhotellin lounastila Kuopiossa 1950-luvulla.

Valokuvaaja Stig Elfving / Hotelli- ja ravintolamuseo

Kolttakönkään matkailuhotelli Petsamo, 1939.

Valokuvaaja Aarne Pietinen / Museovirasto

Kansankulman ravintola Porissa 1955.

Valokuvaaja Sven Raita / Satakunnan museo

Erottajankatu 4 - Bulevardi 2, 1927.

Valokuvaaja Eric Sundström / Helsingin kaupunginmuseo