SUOMI
 | 
ENGLISH

6. tammikuuta 2020

Olof Ottelin ja Stockmannin piirustuskonttori


Olof Ottelinin (1917-1971) ura alkoi vuonna 1939 Taideteollisesta Keskuskoulusta. Sota keskeytti opinnot, ja valmistuminen huonekalupiirtäjäksi lykkääntyi vuoteen 1946. Ottelinin ensimmäiset työpaikat huonekalupiirtäjänä olivat Sopenkorpi Lahdessa ja Majanderin huonekaluliike Oy Mobilia Ab Helsingissä.


Vuonna 1948 Ottelin siirtyi huonekalupiirtäjäksi Oy Stockmann Ab:n piirustuskonttoriin. Stockmannin tavaratalossa asioineet kodinsisustajat saivatkin rahoilleen vastinetta. Viereisissä kuvissa on muutamia Ottelinin suunnittelemia, Keravan Puusepäntehtaan valmistamia huonekaluja Kruunan valikoimista.


Olof Ottelin hallitsi suuret sisustuskokonaisuudet, ja lopputulos oli harmoninen. Hän punnitsi kaikki ratkaisut tilan luonteen mukaan ja vältti ajan trendi-ilmiöitä. Metallijalkojen valtakaudella Ottelin pysytteli valitsemallaan linjalla ja piirsi jalat sinnikkäästi puusta. Yksi hänen vahvuuksistaan oli ilmiömäiset piirtäjän lahjat, ja hän hioi huonekalusuunnitelmiaan, kunnes mikään ei häntä enää häirinnyt.


Merkittävimmissä sisustuskohteissa Olof Ottelin ratkoi tilan ongelmia irtokalustein, ja hänen sisustuskohteensa ovat helposti tunnistettavissa varsinkin tuoleista. Tunnetuimpia Ottelinin sisustuksista ovat Ravintola Laulumiehet sekä Svenska Handelshögskolan, jonka yleistuoli Status oli Ottelinin ensimmäinen merkittävä tuolisuunnitelma.


Laatu oli Olof Ottelinille kunnia-asia. Kannattavuuslaskelmien asettamista paineista huolimatta Keravan Puusepäntehdas pystyi pitämään huonekalujen laadusta kiinni valmistamalla kustannustehokkaampia tuotteita, kuten tuolloin suuren kysynnän saavuttaneiden tv-vastaanottimien kuoria. Stockmannin korkealuokkainen huonekalumallisto on kauttaaltaan rakennettu Ottelinin ja hänen edeltäjänsä Werner Westin tinkimättömällä asenteella huonekalutaidettamme kohtaan.


Ottelin opasti kodinsisustajia taitavasti kuvitetuilla sisustusneuvoillaan ja kannusti eroon kaavamaisuudesta. Suuren yleisön hän tavoitti mm. Kaunis koti -lehden kautta 1948-1971. Ottelinin esimerkkipiirrokset avasivat sisustajien silmiä ja rohkaisivat aiempaa vapaampaan ja käytännöllisempään kalustamiseen. Siinä missä Kaj Franckin kerrotaan räjäyttäneen astiastoajattelun, voi hyvällä syyllä sanoa Ottelinin tehneen saman vanhanaikaisille kalustoille. 


Olof Ottelin saavutti alallaan merkittävän aseman. Hän toimi Teknillisen Korkeakoulun huonekalusuunnittelun erikoisopettajana 1951-1959 sekä Stockmannin huonekaluosaston päällikkönä 1953-1954 ja sisustusosastojen taiteellisena johtajana 1955-1971. Näin ollen voidaan todeta hänen jättäneen merkittävän perinnön Suomen huonekalutaiteelle.


Terveisin,

Pasi Pusa

040 5509001


Kruuna Finnish living

Maurinkatu 8-12

00170 Helsinki

info@kruuna.fi

pasi.pusa@gmail.com


Jumbo-lepotuoli, 1950-luku.

Formula-pöytä ja Duetto-sohva, 1950-luku.

Mister-lepotuoli on muunnelma Svenska Handelshögskolanin Status-yleistuolista.

Ottelin arvosteli piirustuksellaan ylimuotoiltuja ruotsalaisia huonekaluja Form-lehdessä 8-9 1954.