SUOMI
 | 
ENGLISH

4. huhtikuuta 2022

Modernismia ikivanhoin opein


Riitta Heimonen teki Kruunasta artikkelin maaliskuun Krunikka-lehteen. Jutussa esittelin maineikkaasta huutokaupasta hankkimaani kuvakudosta, jonka tekijää en tiennyt. Eräs ystävällinen lukija otti yhteyttä ja kertoi, että teos on Greta Skogsterin tekemä ja esitelty Pohjola-yhtiöiden taidetta -kirjassa, joka on julkaistu vuonna 1990. Skogsterin kuvakudos Naisia ja lapsia on aikoinaan ollut vuosikymmeniä esillä Suomi-yhtiöiden talossa Helsingin keskustassa. Harvinaisen kookas (225 x 290 cm) kuvakudos on nyt koko komeudessaan nähtävillä Kruunan alakerrassa.


Rut Brykin heleän väriset perhosreliefit ovat alun perin kuuluneet erään omakotitalon takkaan. Sittemmin naapuri on pelastanut ne purkujätteistä kasvihuonettaan kaunistamaan. Tarkkanäköisen ystävän ansiosta nekin päätyivät pian meille myyntiin. Seitsemän perhosta on vaikuttava kokonaisuus, jossa herkullisia lasitteita korostavat painetut kohokuviot. Samankokoisia osia (13 x 13 cm) voi sommitella haluamallaan tavalla.


Syksy ja talvi vei mennessään kaksi suomalaista taiteilijaa. Keramiikkataiteilija Dorrit von Fieandt (s. 1927) nukkui pois elokuussa ja tekstiilitaiteilija Airi Snellman-Hänninen (s. 1930) helmikuussa.


Kolme Snellman-Hännisen yksittäiskappaleina kudottua taideryijyä on tullut meille myyntiin suoraan taiteilijan ateljeesta. Yhden niistä, nimeltään Lumilinna, olen ripustanut liikkeen seinälle, muitakin esittelen sopimuksen mukaan.


Nämä Snellman-Hännisen ryijyt ovat edustaneet suomalaista ryijytaidetta tekstiilitaidenäyttelyissä ympäri maailman. Meille ne edustavat Suomen ryijytaiteen kukoistuskautta, 1960-70 -lukuja, jolloin taso oli huipussaan tinkimättömän luomistyön ja elinvoimaisena jatkuneen käsityöperinteen ja käsityön korkean arvostuksen ansiosta.


Nyt on siis ainutkertainen mahdollisuus hankkia ryijytaiteen uudistajan Airi Snellman-Hännisen ryijy. Snellman-Hänninen värjäsi itse lankoja saadakseen juuri oikeat värit veistosmaisiin ryijyihinsä. Hän loi eripituisilla nukilla reliefimäisiä pintoja ja oli edelläkävijä taideryijyn muotoa uudistaessaan.


Myos Dorrit von Fieandtilla oli aivan omaleimainen kädenjälki. Kruunassa on myynnissä hänen Ateljee Dorrit von Fieandtissa sekä Arabiassa valmistamiaan suuria, kauttaaltaan koristemaalattuja keramiikkavateja, jotka soveltuvat yhtä hyvin taide-esineiksi kuin monenlaisiin kattauksiinkin. Värikylläisessä valikoimassamme on kaupunkikuva New Yorkista ja erilaisia puutarha-aiheita.


Neljän naisen teoksista välittyy inspiroivalla tavalla suomalaisen käsityön vahvat perinteet. Tervetuloa taideostoksille Krunikkaan!


Terveisin,

Pasi Pusa

040 5509001


Kruuna Finnish living

Maurinkatu 8-12

00170 Helsinki

info@kruuna.fi

pasi.pusa@gmail.com
Greta Skogster Naisia ja lapsia, Greta Skogster Tekstiilitoimisto.

Rut Bryk Perhoset, Arabia 1957.

Airi Snellman- Hänninen valmistamassa tekstiiliteosta Hanikan ateljeessa Espoossa. Kuva Airi Snellman-Hänninen

Dorrit von Fieandtin omassa ateljeessaan valmistama keramiikkavati 1970-luvulta.

Airi Snellman-Hänninen Vedessä II, 1972.