SUOMI
 | 
ENGLISH

18. kesäkuuta 2019

Keuruun vanha kirkko


Keuruun vanha kirkko on Keski-Suomen maakunnan vanhin jäjellä oleva kirkkorakennus. Puukirkko rakennettiin alahärmäläisen kirkonrakentajamestari Antti Antinpoika Hakolan johdolla 1756-59. Maalaisnikkareiden veistämä rakennus vihittiin Aadolf Fredrikin kirkoksi 10.9.1758.


Keuruun vanha kirkko on ollut autiokirkkona vuodesta 1892, jolloin uusi tiilikirkko valmistui. Seurakunta aikoi purkaa vanhan kirkon 1900-luvun alussa. Muinaistieteellinen toimikunta (nykyisen Museoviraston edeltäjä) puuttui asiaan todeten kirkon olevan harvinaislaatuinen kokonaisuus, joka tuli säilyttää. Keuruun "kuvakirkon" sanotaankin olevan 1700-luvun kirkkotaiteemme edustavimpia monumentteja. Se on säilynyt vanhassa asussaan vailla lämmityslaitteita ja muita uudistuksia.


"Vanha kirkko on puusta. Sen väri on musta, hivelevän kauniin musta. Kotoinen terva on vuosien kuluessa painunut tummaksi, aika on sen kauniiksi patinoinut. Kirkon torni on suhteiltaan jalo, koko kirkko muodoiltaan sopusuhtainen. Se kuvastaa kaukaisten sivistysmaiden tyylimuotoja, mutta nähtyinä pohjolaisen lapsensilmillä. Se on yhtäkaikki tyyliltään kotoinen. Luemme sen syntymähistorian sen jaloista muodoista kuin avoimesta kirjasta. Missään yksityiskohdassa emme näe tehdasteollisuuden tusinaleimaa. Jokaisen vuolloksen jälki kertoo tekijälleen rakkaasta työstä. Jokainen muoto todistaa tekijästä, että tämä on yrittänyt parastaan."

Alvar Aalto (Göran Schildt: Valkoinen pöytä, Alvar Aallon nuoruus ja taiteelliset perusideat, Otava 1982)


"Siellä seisoo 1700-luvun puukirkko, joku Keuruu esim., hennompana, lyyrillisempänä, ikään kuin valoisampi duurisävel helähtäisi kansan sielusta eurooppalaisen taide-epookin meille kiirineenä kaikuna; materiaalitunne on kauttaaltaan aitoa, uskollisuus luontoa ja rakennusaineen kauneutta kohtaan esiintyy kuin rehdin uskonnollisuuden hartaana ilmauksena. Suvivirsi suomalaisesta maisemasta!"

J.S. Siren (Arkkitehti 3-5 1948)


"Lukija älköön odottako mitään katedraalidetaljeja, yksinkertaiset, karut linjat hän näkee vain, mutta ne linjat ovat kaikki kohdillaan, joka paikassa on älyn ja aistin aateluus. Luonnossa tämän kirkon nähdessään lukija tuskin pettyy. Niin kuin erikoiskuvat osoittavat kaikki on kirkossa yhtä valmiisti toiseensa sopeutuvaa, ikkunain kulmitus ja ruudutus, paanun kuvio, oven neliötys, yksin tornipiikin peite."

Heikki Klemetti


Terveisin,

Pasi Pusa

040 5509001


Kruuna Finnish living
Maurinkatu 8-12
00170 Helsinki
info@kruuna.fi
pasi.pusa@gmail.com


Kirkonrakentaja Matti Åkergrenin veistämä saarnastuoli valmistui 1785.

Kirkkosalin koristemaalaukset ovat Turussa ja Tukholmassa oppinsa saaneen maalarimestari Johan Tilénin käsialaa. Maalausurakka valmistui 1785, jolloin myös kirkon ulkopuoli maalattiin punamullalla.

Johan Tilén maalasi myös kirkon kaksiosaisen alttaritaulun vuonna 1782.

Keuruun vanha kirkko rakennettiin vuosina 1756-59.